Home / Nieuws / Strategy / Het geheim van een sterke merkpositionering

Het geheim van een sterke merkpositionering

Merkpositionering is meer dan alleen een plekje vinden op de markt; het gaat om het definiëren van wie je bent in de ogen van je klanten. Maar waarom is dit zo cruciaal voor je succes? Hoe zorg je voor een sterke positionering van je merk? En wat maakt een positioneringsstrategie sterk? In dit artikel duiken we diep in de wereld van merkpositionering. Of je nu worstelt met je huidige positie of net begint, dit artikel biedt waardevolle inzichten en antwoorden op je vragen.

Igor

Igor

Sparringpartner die denkt in kansen

Deel dit bericht

Wat is merkpositionering?

Merkpositionering is het proces van het definiëren van een duidelijk, uniek en aantrekkelijk beeld van je merk in de geest van de consument. Het is niet enkel wat je zegt dat je bent, maar ook hoe de klant je ziet. Dit omvat alles van je merkbelofte, waarden, de tone of voice tot de visuele identiteit. Het doel van sterk positioneren? Het onderscheiden van je concurrentie en bouwen aan een sterke, emotionele connectie met je doelgroep.

Waarom is positionering belangrijk?

Door je te onderscheiden van de concurrentie neem je een positie op de markt in die herkenbaar is en waardoor je doelgroep je herkent. Wanneer je herkenbaar bent, zal de doelgroep eerder een connectie met je merk aangaan, wat de merkwaarde verhoogt en uiteindelijk zal leiden tot een beter en groter marktaandeel.

Een sterke positionering stelt je in staat om:

  • Duidelijk te communiceren wie je bent en wat je waarde is;
  • Je te onderscheiden in een verzadigde markt;
  • Klantloyaliteit te verhogen door consistente ervaringen;
  • Richting te geven aan je marketingstrategieën en productontwikkeling.

In essentie, zonder duidelijke positionering loop je het risico dat je boodschap verloren gaat in de ruis, waardoor het moeilijk wordt voor klanten om te begrijpen waarom ze voor jou zouden moeten kiezen.

Rubberplants | Digital Agency Focus
Rubberplants Vlinder-Oranje-Dropshadow

Hoe kun je een merk goed positioneren?

  • Begrijp je doelgroep: Wie zijn zij? Wat zijn hun behoeften, wensen en pijn? Diep begrip van je doelgroep is de eerste stap.
  • Analyseer de concurrentie: Wat doen zij goed? Waar laten zij steken vallen? Identificeer gaten in de markt.
  • Bepaal je unieke waardepropositie: Wat maakt jou anders? Hoe kun je dit op een relevante manier communiceren naar je doelgroep? Wees consistent: Alle aspecten van je merk, van de visuele identiteit tot de manier waarop je communiceert, moeten je positionering ondersteunen.
  • Evalueer en pas aan: Merkpositionering is geen eenmalige actie. Voortdurende evaluatie en aanpassing aan veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften is continu nodig.

 

Wat is de beste positioneringsstrategie?

Het is lastig te zeggen wat de beste positioneringsstrategie is. Er is namelijk niet een one-size-fits-all oplossing, omdat de effectiviteit ervan sterk afhankelijk is van je doelgroep, de markt waarin je opereert en de unieke waarden van je merk. Maar bij het bepalen van een goede positioneringsstrategie is het verstandig gebruik te maken van een positioneringsmodel. Bij Rubberplants maken we gebruik van het Brand Key Model. Dit model maakt het mogelijk om je unieke waardepropositie te definiëren en vervolgens intern en extern te kunnen communiceren.

Positioneringsstrategie met ons Brand Key Model

Het Brand Key Model is een model met 9 onderdelen die je gebruikt als stappenplan om de merkessentie van je merk te formuleren. Je beantwoordt alle vragen stap voor stap en zo ontstaat er een compleet ingevuld model als startpunt voor een sterke merkpositionering.

  • 1: Root strengths; wat heeft je merk groot gemaakt?
  • 2: Competition: hoe ziet je concurrentie eruit?
  • 3: Target; wie is je gewenste doelgroep?
  • 4: Insight; wat zijn de verwachtingen van je klant?
  • 5: Benefits; waarom kiezen klanten voor jou?
  • 6: Discriminator; waar staat je merk voor?
  • 7: Reason to believe; hoe bewijs je je voordelen?
  • 8: Values, beliefs, personality; wat is je grootste onderscheidende kracht?
  • 9: Essence: de essentie van je merk in 1 zin.
hyacint-ara-edit-Dropshadow
Rubberplants | Digital Agency - GROW!

Voorbeeld van een goede merkpositionering: Tony Chocolonely

Een goed voorbeeld van een merk met sterke positionering is het merk Tony’s Chocolonely. Tony Chocolonely positioneert zich als een voorvechter van slaafvrije chocolade, met als missie om 100% slaafvrij de norm te maken in chocolade. Wat Tony Chocolonely zo goed doet is dat álle aspecten van merkpositionering compleet zijn uitgedacht.

Een unieke en duidelijke waardepropositie: Tony’s Chocolonely heeft een duidelijke en unieke waardepropositie: het aanbieden van chocolade die niet alleen harstikke lekke is, maar ook ethisch verantwoord geproduceerd wordt. Dit onderscheidt hen van veel andere chocolademerken die zich vooral richten op smaak of luxe.

Een sterke missie en perfect verhaal: De kracht van Tony’s Chocolonely ligt in hun missie en het verhaal achter het merk. Met hun merkverhaal spreken ze niet alleen chocoladeliefhebbers aan maar ook mensen die waarde hechten aan ethische productie en duurzaamheid. Het merkverhaal is consistent in al hun communicatie, van verpakkingen tot marketingcampagnes.

Visuele identiteit: De opvallende en kleurrijke verpakking van Tony’s Chocolonely valt direct op in het schap. De verpakking ondersteunt daarmee hun positionering. De ongelijke verdeling van de chocoladerepen zelf, symboliseert de ongelijkheid in de chocolade-industrie, wat het verhaal achter het merk nog verder versterkt.

Community en engagement: Tony’s Chocolonely bouwt actief aan een community van ‘serious friends’ die zich samen met het merk inzetten voor hun missie. Door mensen te betrekken bij hun verhaal en de missie creëren ze leen community van ambassadeurs met een hoge commitment aan het merk. 

Impact en transparantie: Tony’s is zeer transparant over hun productieproces en de impact die ze maken in de strijd tegen slavernij in de cacaoteelt. Door regelmatig te rapporteren over hun vooruitgang en uitdagingen, bouwen ze vertrouwen op bij hun doelgroep.

Tony’s Chocolonely’s succesvolle positionering laat duidelijk zien hoe een sterke missie in combinatie met een sterke merkidentiteit, een merk kan onderscheiden in een markt waar al veel aanbieders actief zijn. 

Voorbeeld van slechte merkpositionering: Manusje van Alles

Een voorbeeld van slechte positionering is ons fictieve merk: “Manusje van Alles”. Manusje van alles is een warenhuis dat een zeer breed assortiment aan producten aanbiedt, van kleding en elektronica tot levensmiddelen en meubels, maar zonder een duidelijke focus of doelgroep.

Gebrek aan focus: Manusje van Alles probeert iedereen te plezieren door alles aan te bieden. Dit leidt tot een gebrek aan focus, waardoor het merk geen duidelijke identiteit of specialisatie heeft. Klanten hebben moeite om te begrijpen waarvoor het merk echt staat en waarom ze bij Manusje van Alles zouden moeten winkelen in plaats van bij gespecialiseerde winkels die beter bekend staan om specifieke productcategorieën.

Verwarrende boodschap: De communicatie van Manusje van Alles is verwarrend en inconsistent omdat het probeert te veel verschillende boodschappen tegelijk uit te dragen. Dit resulteert in marketingcampagnes die niet resoneren met specifieke doelgroepen, omdat de boodschappen te algemeen zijn en geen specifieke waarde of oplossing bieden.

Lage merkloyaliteit: Door het gebrek aan een duidelijke positionering en waardepropositie, bouwt Manusje van Alles geen diepe relaties op met zijn klanten. Klanten zien het warenhuis meer als een noodzakelijke tussenstop dan als een bestemming waar ze een specifieke behoefte kunnen vervullen. Dit leidt tot lage merkloyaliteit; klanten switchen gemakkelijk naar andere winkels zodra die een betere prijs, kwaliteit of ervaring bieden.

Moeilijke concurrentiepositie: Manusje van Alles bevindt zich in een moeilijke positie ten opzichte van concurrenten omdat het probeert te concurreren op te veel fronten tegelijk. Het kan moeilijk concurreren met gespecialiseerde winkels die een betere selectie, expertise, en klantenservice bieden in specifieke categorieën.

Voorbeeld in de praktijk: Hoewel Manusje van Alles een fictief voorbeeld is, weerspiegelt het situaties van echte bedrijven die hebben geleden onder slechte positionering. Winkels die falen om een duidelijke niche of doelgroep te definiëren, vinden het vaak moeilijk om te overleven in een competitieve markt waar consumenten voorkeur geven aan merken die een duidelijke en unieke waardepropositie bieden.

Rubberplants | Digital Agency - Strategy

Een succesvol merk

Het is duidelijk; een sterke, gefocuste positionering is cruciaal voor het opbouwen van een succesvol merk dat de doelgroep aanspreekt en zich onderscheidt van de concurrentie. De juiste positionering van je merk kan het verschil maken tussen opgaan in de massa of uitblinken en een loyale klantenkring opbouwen. Het verlangt een diep begrip van je doelgroep, de markt, en vooral van jezelf.

Jungle-Bomen-Rechts
Jungle-Water-Rots-Edit-Onder

Ben je klaar om je merk te positioneren voor succes?

Merkpositionering kan complex zijn, maar het is essentieel voor het succes van je merk. Als je niet zeker weet waar te beginnen of als je je huidige positionering in een competitieve markt wilt herzien, neem dan contact met ons op. Onze merkspecialisten helpen je jouw merk te definiëren en te communiceren op een manier die resonantie vindt bij je doelgroep.

let's grow together
Rubberplants | Digital Agency Jungle

Rubberplants blogs

Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.

Recente blogs

Meegroeien?
Even sparren