Home / Nieuws / Strategy / Optimaliseer je webshop voor Google's SGE

Optimaliseer je webshop voor Google’s SGE

Heb je gemerkt dat je e-commerce webshop sinds de Google-update van maart 2024 een daling in bereik, vertoningen en kliks heeft gezien? Je bent niet de enige: veel webshops worstelen met de verschuiving van traditionele SEO naar SGE (Search Generative Experience). In dit artikel leggen we uit wat SGE is, hoe het SEO verandert en geven we je praktische tips om je webshop te optimaliseren voor deze nieuwe zoekervaring.

Stephanie

Stephanie

Content specialist en kletskous

Deel dit bericht

SEO verandert door SGE

SGE verandert SEO doordat de SERP geen vaste posities meer geeft. Hoe we als marketeers zoekmachineoptimalisatie benaderen moet dus echt veranderen. In plaats van zoeken met exacte zoekwoorden, zoeken mensen online steeds meer met long-tail keywords. In de vorm van langere en specifiekere vragen. Hierdoor worden zoekopdrachten unieker, waardoor de traditionele zoekvolumemetrics verouderd zijn. Daarom zul je als bedrijf je marketingstrategie opnieuw moeten bekijken.

 

Wat is Google’s Search Generative Experience (SGE)?

We beginnen eerst even met een stukje achtergrondinformatie. SGE is een ontwikkeling die de zoekervaring op Google verandert met generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI).

SGE gebruikt algoritmen om zoekopdrachten op een dieper niveau te begrijpen dan alleen op basis van trefwoorden. Het begrijpt de context en intentie achter de zoekopdrachten van gebruikers. Dit resulteert in een relevantere en gepersonaliseerde gebruikerservaring. SGE analyseert zoektermen en vindt de impliciete betekenis, waardoor een geoptimaliseerde zoekervaring ontstaat.

In makkelijkere bewoording: SGE zorgt ervoor dat zoekmachines in staat zijn om rechtstreeks antwoorden te geven op je zoekopdrachten, zonder dat je links hoeft open te klikken om op zoek te gaan naar het antwoord. Met Google’s nieuwe zoekalgoritme kunnen jouw vragen of behoeftes direct beantwoord worden. 

Bij SGE is de zoekresultatenpagina (SERP) op een nieuwe manier georganiseerd. De webresultaten worden anders vertoond, met als doel om meer uit een enkele zoekopdracht te halen.

Met Generatieve AI in Search kunnen je:

 • Nieuwe soorten vragen stellen die complexer en beschrijvender zijn;
 • Snel de kern van een onderwerp begrijpen, met links naar relevante resultaten om verder te verkennen;
 • Snel aan de slag gaan met taken, zoals het schrijven van concepten of het genereren van afbeeldingen, direct vanuit de zoekopdracht;
 • Gemakkelijk vervolgvragen stellen of voorgestelde volgende stappen uitproberen. 
chameleon-233095_1920-edit-3-Flipped-Dropshadow
plant-sprout-rubber-edit-Dropshadow

Waarom zakken juist webshops meer in ranking na de update?

De Google Core Update van Maart 2024 leidt nu al tot een verschuiving in de SERP-resultaten. Websites die helpful content bieden, stijgen in positie ten opzichte van websites die dat nauwelijks doen. Omdat de inhoud van de meeste webshops voornamelijk bestaat uit algemene productinformatie en minder op inhoud die Google als behulpzaam ziet, zie je voornamelijk bij webshops een daling.

Wat valt volgens Google zelf onder helpful content?

Je moet dus aan de slag met behulpzame content! Volgens Google is content behulpzaam wanneer je alle volgende vragen allemaal met ja kunt beantwoorden:

 • Is de content nuttig voor je doelgroep wanneer ze voor het eerst jouw site bezoeken?
 • Biedt jouw content duidelijk expertise en kennis uit eerste hand? (bijvoorbeeld doordat je zelf een product of dienst hebt gebruikt en deze ervaring deelt?)
 • Heeft jouw site een primair doel of focus?
 • Zal iemand na het lezen van de inhoud het gevoel hebben dat hij genoeg over een onderwerp heeft geleerd om zijn doel te bereiken?
 • Zal iemand die de content leest het gevoel hebben dat hij of zij een bevredigende ervaring heeft gehad?

Waardevolle webshop content creëren

Online succesvol zijn in e-commerce gaat dus om het bieden van waardevolle en helpende content. Vermijd de verleiding om je uitsluitend op zoekwoorden te richten: geef in plaats daarvan inzichtelijke, goed onderzochte antwoorden op de vragen van je publiek. 

 • Welke vragen stellen je klanten?
 • Wat hebben ze nodig, en hoe voldoet jouw aanbod aan die behoefte?
 • Hoe sluit jouw merk aan bij de waarden en verwachtingen van je publiek?
 • Wat dien je jouw klanten te bieden zodat ze een positieve ervaring hebben met je merk?

Dit kan via interviews, maar er zijn ook online tools zoals Google Trends en People Also Ask. Social media kan ook een waardevolle bron zijn om inzicht te krijgen in wat je publiek bezighoudt.

Produceer alleen nog hoogwaardige, relevante content. Zeker ook in het geval van content voor webshops zul je daarom echt een verdiepingsslag moeten maken. Hoe je dat doet leg ik je hieronder uit.

Rubberplants | Digital Agency Focus
Jungle-Misty-Rechts

Casus webshop in tuinmeubelen

We gaan even uit van de volgende situatie: stel je hebt een webshop in tuinmeubelen. Je webshop heeft een basic structuur met een home, shop, faq, over ons en contactpagina. Je focus heeft de laatste jaren gelegen op het schrijven van SEO-productteksten en SEO-productcategorieteksten en je schrijft af en toe een blog over een ontwikkeling binnen je bedrijf. Niks mis mee. Maar het is tijd om mee te gaan met de SGE-ontwikkeling en dus is er werk aan de winkel. 

We lopen de checklist van helpful content samen door en passen deze toe op de situatie van de seo-webshop in tuinmeubelen.

1. Is de content nuttig voor je doelgroep wanneer ze voor het eerst jouw site bezoeken?
Om ervoor te zorgen dat de content nuttig is voor bezoekers, moeten de teksten op de site duidelijke en gedetailleerde informatie bieden over de tuinmeubelen. Dit betekent dat productbeschrijvingen volledig moeten zijn, met informatie over materialen, afmetingen, onderhoud en gebruikstips. Daarnaast kunnen aankoopgidsen en vergelijkingen van producten helpen om bezoekers te begeleiden bij hun aankoopbeslissing.
Basis webshops focussen vooral op productinformatie zoals materialen en afmetingen.Jouw uitdaging ligt in het schrijven van informatieve en gedetailleerde productbeschrijvingen:

To do: Werk de productbeschrijvingen bij met uitgebreide informatie over materialen, afmetingen, onderhoud en gebruik.

2. Biedt jouw content duidelijk expertise en kennis uit eerste hand?
Het is belangrijk om content te creëren die de expertise van de webshop benadrukt. Dit kan door productreviews te schrijven gebaseerd op eigen ervaringen of door klantrecensies uit te lichten. Video’s en blogs waarin je de tuinmeubelen zelf gebruikt en demonstreert kunnen ook helpen om je kennis en expertise te tonen. Gebruik je eigen ervaringen en klantrecensies.

To do: Schrijf reviews gebaseerd op eigen gebruik en vraag klanten om hun ervaringen te delen.

3. Heeft jouw site een primair doel of focus?
De webshop moet duidelijk gericht zijn op het verkopen van tuinmeubelen. Alle content moet bijdragen aan dit doel, of het nu gaat om productbeschrijvingen, blogposts over tuinontwerp en onderhoud, of FAQ-secties die veelgestelde vragen van klanten beantwoorden. De navigatie en structuur van de site moeten ook duidelijk en eenvoudig zijn, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. De focus moet dus overal liggen op tuinmeubelen:

To do: Zorg ervoor dat alle content bijdraagt aan het primaire doel van de site. Voeg relevante blogposts toe over tuinmeubeltrends, onderhoud en stylingtips.

 

jungle-bridge-rubber
Jungle-Water-Rots-Edit-Onder

4. Zal iemand na het lezen van de inhoud het gevoel hebben dat hij genoeg over een onderwerp heeft geleerd om zijn doel te bereiken?
Om dit te bereiken, moet de content uitgebreid en informatief zijn. Bezoekers moeten voldoende informatie krijgen om een weloverwogen aankoopbeslissing te maken. Dit kan door gedetailleerde productbeschrijvingen, uitgebreide FAQ’s en educatieve blogposts die ingaan op specifieke aspecten van tuinmeubelen en tuinontwerp. Schrijf uitgebreide en educatieve content. 

To do: Creëer uitgebreide gidsen, vergelijkingen en FAQ’s die bezoekers helpen om geïnformeerde beslissingen te nemen.

5. Zal iemand die de content leest het gevoel hebben dat hij of zij een bevredigende ervaring heeft gehad?
Dit betekent dat de content niet alleen informatief moet zijn, maar ook prettig om te lezen. Gebruik een vriendelijke en toegankelijke toon, zorg voor een goede leesbaarheid door het gebruik van koppen, korte alinea’s en bullet points. Voeg visuele elementen zoals afbeeldingen en video’s toe om de tekst te ondersteunen en aantrekkelijker te maken. Zorg dat de content aantrekkelijk en leesbaar is., 

To do: Verbeter de leesbaarheid van de teksten door gebruik te maken van koppen, korte alinea’s, bullet points, afbeeldingen en video’s.

Meer praktische tips voor e-commerce succes

 

Gebruik structured data: Implementeer gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen de context van je content te begrijpen en rijkere zoekresultaten te bieden. Voorbeelden zijn productreviews, prijzen en voorraadstatussen.

Optimaliseer de gebruikerservaring: Zorg ervoor dat je webshop gebruiksvriendelijk, mobiel responsief en snel ladend is. Verbeter de navigatie, verkort de laadtijden en zorg voor een intuïtieve gebruikersinterface.

Pak deze uitdaging aan

Door je aan te passen aan het nieuwe SGE-landschap, kun je de uitdaging van dalend bereik en kliks omzetten in een groeikans. Focus op het creëren van waardevolle, klantgerichte content en het aantonen van je expertise en betrouwbaarheid. Groei mee in de ontwikkelingen binnen SGE en verbeter de prestaties van je e-commerce site. Begin met het beantwoorden van de vragen van je publiek en zie het verschil dat het maakt.

Heb je hulp nodig bij je strategie? Neem dan contact met ons op!

let's grow together
jungle-bridge-rubber

Je kunt meten of je content voldoet aan de SGE-richtlijnen door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics en Search Console. Let op metrics zoals de gemiddelde tijd die gebruikers op je pagina doorbrengen, het bouncepercentage en de betrokkenheid bij je content.

Voor webshops zijn er verschillende soorten gestructureerde gegevens die je kunt implementeren, zoals:

 • Productschema: Informatie over producten, zoals prijs, beschikbaarheid en beoordelingen.
 • Reviewschema: Gebruikersbeoordelingen en recensies van producten.
 • FAQ-schema: Veelgestelde vragen en antwoorden die relevant zijn voor je producten of diensten.
 • How-to-schema: Stapsgewijze instructies voor het gebruik van producten of het uitvoeren van bepaalde taken.
 • Organisatieschema: Informatie over je bedrijf, zoals de naam, het adres en contactgegevens.

Om je bestaande content te herzien en waardevoller te maken voor SGE, kun je de volgende stappen volgen:

 • Analyseer huidige content: Identificeer welke content goed presteert en welke niet.
 • Voeg diepgang toe: Breid oppervlakkige artikelen uit met meer gedetailleerde informatie en praktische voorbeelden.
 • Optimaliseer voor gebruikersvragen: Zorg ervoor dat je content specifieke vragen van je doelgroep beantwoordt.
 • Update verouderde informatie: Houd je content actueel en relevant door regelmatig updates door te voeren.
 • Gebruik visuele elementen: Voeg afbeeldingen, video’s en infographics toe om je content aantrekkelijker en informatief te maken.

Steeds meer gebruikers bezoeken webshops op hun mobiel. Daarom is het erg belangrijk om je webshop voor mobiel gebruik te optimaliseren. Een mobielvriendelijke website zorgt voor een betere gebruikerservaring en dat draagt bij aan een hogere betrokkenheid en lagere bouncepercentages. Google geeft de voorkeur aan websites die goed presteren op mobiele apparaten in hun zoekresultaten. Zorg ervoor dat je site responsief is, snel laadt en gemakkelijk navigeerbaar is op smartphones en tablets.

Rubberplants | Digital Agency Jungle

Rubberplants blogs

Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.

Recente blogs

Meegroeien?
Even sparren