De Google March update
In Maart 2023 rolde Google de March update uit. Een update met de nadruk op de kwaliteit van content en de algehele gebruikerservaring op websites. Twee kernconcepten stonden hierbij centraal: Helpful Content en EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).
De March 2024 update is uniek omdat het verbeteringen brengt aan diverse componenten van het kernsysteem van Google. Dat betekent dat naast het aanpakken van niet-originele en lage kwaliteit content, deze update ook de manier verbetert waarop Google nuttige resultaten toont. Het systeem dat websites op helpful content beoordeelt, is nu officieel onderdeel van het core ranking-mechanisme. Hierdoor is Google nu beter in staat om diverse signalen met elkaar te vergelijken bij de bepaling van de kwaliteit van content, in plaats van afhankelijk te zijn van één losstaand systeem.
Google kijkt niet alleen op het niveau van een enkele pagina, maar ook website-brede signalen worden nu meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit van de content. Google wil dat gebruikers niet alleen de gewenste informatie vinden, maar ook dat deze informatie wordt weergegeven op een duidelijke en toegankelijke manier. De leesbaarheid, navigatie van de website en de snelheid waarmee pagina’s laden worden daardoor nóg belangrijker.
Helpful Content is inhoud die echt waardevol is voor de gebruiker. Content die vragen beantwoordt, problemen oplost en relevante informatie biedt zonder onnodige omwegen en te veel zoekwoorden. Google beloont websites die gericht zijn op het daadwerkelijk helpen van hun gebruikers. Websites met oppervlakkige, onjuiste of misleidende content worden juist bestraft.
Ook EEAT werd verder versterkt met deze update. Google legt nu nog meer nadruk op de autoriteit en betrouwbaarheid van een website. Dit betekent dat websites moeten laten zien dat ze expertise hebben in hun vakgebied, dat ze autoriteit bezitten (bijvoorbeeld door links van andere gezaghebbende sites) en dat ze betrouwbaar zijn (denk aan SSL-certificaten, positieve gebruikerservaringen, etc.).

Webshops zijn meer gezakt in ranking na de update
De Update van Maart 2024 heeft geleid tot een verschuiving in de SERP-resultaten. Websites die helpful content bieden, stijgen in positie ten opzichte van websites die dat nauwelijks doen. De meeste webshops bestaat voornamelijk uit algemene productinformatie en bevatten minder inhoud die Google als behulpzaam ziet. Daarom zie je vooral bij webshops een daling in ranking.
Het effect van de March update op webshops
Deze update heeft een flink effect gehad op de zoekresultaten van verschillende website- en webshops. De update leidde tot een aanzienlijke daling in rankings en organische traffic.
Deze afname werd vaak gevolgd door een terugval in omzet, wat voor veel ondernemers een pijnlijke realiteit was.
De update heeft bepaalde eisen aan content en website-ervaring aangescherpt. Waar voorheen generieke productinformatie voldoende was om goed te ranken, vereist Google nu meer diepgang, relevantie en gebruikersgerichtheid. Het belang van nuttige, betrouwbare en mensgerichte content die de vragen van bezoekers beantwoordt is meer dan ooit van belang.


Is ranking herstel mogelijk?
Om je rankings en daarmee ook je omzet te herstellen, kun je een aantal gerichte acties ondernemen. Hoewel dit proces tijd kost, zul je merken dat deze aanpassingen vaak snel positieve resultaten opleveren.
- Toevoegen van meer ‘helpful content’: begin met een grondige check van je bestaande content. Pagina’s die weinig waarde bieden, kun je herschrijven met een focus op het creëren van content die specifiek inspeelt op de behoeften en vragen van je doelgroep.
- EEAT-content versterken: werk aan het versterken van de EEAT-factoren (expertise, authoritativeness, trustworthiness) van je webshop. Voeg meer bewijs van je expertise toe, zoals klantrecensies en details over je ervaring en kennis.
- Verbeter de gebruikservaring: daarnaast kun je de algehele gebruikerservaring op je webshop verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het versnellen van laadtijden door afbeeldingen te optimaliseren naar webp-formaat en door je hosting te verbeteren.
- Internal linking verbeteren: optimaliseer de interne linkstructuur van je webshop. Je kunt dit handmatig doen of gebruik maken van een plugin zoals Yoast SEO.
Resultaten na de aanpassingen
Na het doorvoeren van deze aanpassingen zul je waarschijnlijk een geleidelijk herstel in je rankings zien. De organische traffic neemt toe, wat leidt tot meer bezoeken, conversies en uiteindelijk een herstel van de omzet. Je bezoekers vinden de informatie op je webshop nuttiger en relevanter. Dit zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook voor een hogere klanttevredenheid en kan dus leiden tot een hogere omzet.
Tips voor webshop-eigenaren
De google march update bleek voor veel webshop-eigenaren een wake-up call. Worstel je nog met de effecten van deze update? Hier zijn nog een paar extra tips:
- Investeer in hoogwaardige content: zorg ervoor dat je content biedt die echt waardevol is voor je bezoekers. Vermijd oppervlakkige teksten en beantwoord de echte vragen die je klanten hebben. Maak gebruik van social media en stel je klanten vragen via enquêtes of polls om te ontdekken welke informatie zij nog missen.
- Bouw aan je autoriteit: werk actief aan het verkrijgen van backlinks van betrouwbare bronnen en zorg ervoor dat je expertise duidelijk zichtbaar is op je website. Vermijd gekochte backlinks en richt je op het creëren van content waar anderen graag naar linken. Een ijzersterke ‘over ons’ pagina kan ook helpen om je autoriteit te versterken.
- Focus op gebruikerservaring: verbeter de snelheid en toegankelijkheid van je website. Gebruik tools zoals Pagespeed insights om verbeterpunten te identificeren, en Hotjar om te zien hoe bezoekers zich over je site bewegen. Zorg voor een duidelijke menustructuur en zorg dat je site goed leesbaar en navigeerbaar is.

Hulp nodig bij ranking herstel?
Nu is het tijd om aan de slag te gaan met deze inzichten. Blijf veranderingen en updates in de gaten houden en zorg ervoor dat je webshop blijft voldoen aan de steeds veranderende eisen van Google. Kom je er zelf niet helemaal uit of kom je gewoonweg tijd te kort? Bij Rubberplants helpen we je graag om je webshop optimaal te laten presteren!
let's grow together!Ranking is de volgorde waarin websites worden weergegeven in zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Wanneer iemand een zoekopdracht invoert, bepaalt de zoekmachine welke websites het meest relevant zijn voor die zoekopdracht en toont deze in een bepaalde volgorde. De websites die als eerste worden weergegeven, hebben een hogere ranking. Hoe hoger je ranking, hoe groter de kans dat mensen op jouw website klikken.
De ranking wordt beïnvloed door veel factoren, waaronder de volgende:
-
Kwaliteit van de content: content moet relevant, informatief en goed geschreven zijn.
-
Backlinks: links van andere websites naar jouw site (backlinks) worden gezien als een teken van betrouwbaarheid en autoriteit.
-
Technische SEO: zaken zoals de snelheid van je website, de mobiele bruikbaarheid, en een goede structuur van je websitecode zijn belangrijk voor zoekmachines.
-
Gebruikerservaring (UX): als je website makkelijk te navigeren is, snel laadt, en een goede lay-out heeft, blijven gebruikers langer op je site. Dit wordt positief beoordeeld door zoekmachines.
-
Mobile-friendliness: omdat steeds meer mensen via hun mobiel zoeken, is het belangrijk dat je website goed werkt op mobiele apparaten.
-
Interne linkstructuur: goed georganiseerde interne links helpen zowel gebruikers als zoekmachines om door je site te navigeren en content te vinden.
-
Veiligheid van de website (SSL-certificaat): zoekmachines geven de voorkeur aan veilige websites die gebruikmaken van HTTPS.
Over het algemeen kun je binnen 3 tot 6 maanden verbeteringen verwachten. Maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden:
-
Concurrentie: in een zeer competitieve markt kan het langer duren om te stijgen in de zoekresultaten omdat je opbokst tegen veel andere websites die ook optimaliseren.
-
De omvang van je wijzigingen: als je kleine aanpassingen doet, kan het langer duren voordat je resultaten ziet. Grote, goed doordachte veranderingen kunnen sneller effect hebben.
-
De autoriteit van je website: websites met een hogere autoriteit (denk aan meer backlinks en een langere geschiedenis) kunnen sneller resultaat zien dan nieuwe of minder bekende websites.
-
De frequentie van zoekmachine-updates: zoekmachines zoals Google updaten regelmatig hun algoritmes. Soms zie je verbeteringen pas na een volgende update van het algoritme.
-
De snelheid waarmee zoekmachines je website crawlen: zoekmachines moeten je website opnieuw crawlen om de veranderingen op te merken. Afhankelijk van hoe vaak je site wordt gecrawld, kan dit enkele dagen tot weken duren.
Dit artikel publiceerden wij voor Frankwatching.
Rubberplants blogs
Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.
Blog categorieën
Recente blogs
Waarom videocontent werkt en hoe je het slim aanpakt
We scrollen, swipen en klikken wat af. De stroom aan content is eindeloos, maar tussen al dat geweld blijft videocontent hangen. Niet omdat het mooier...
Lees verderMijn organische CTR is gedaald, wat nu?! – Deel 1
Een dalende CTR, de schrik van elke ondernemer. Al jarenlang focussen we binnen SEO op het optimaliseren van je CTR. De focus is vindbaar zijn,...
Lees verderGoogle’s AI Overview komt naar Nederland, ben jij er klaar voor?
In dit artikel leggen we je uit wat écht ‘helpful content’ is met een hoge kans van toning in de AI-overviews. We geven je praktische...
Lees verderSocial media inzetten: Wanneer, Waarom en Hoe
Deze blog legt uit hoe je social media effectief inzet in 2025. Waarom social media belangrijk is, hoe je doelen stelt, welke platformen je wanneer...
Lees verderDe Europese Toegankelijkheidswet (EAA): Voldoe vóór 28 juni 2025!
Ben jij klaar voor de nieuwe toegankelijkheidsregels? Vanaf 28 juni 2025 is het zover: de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) treedt volledig in werking. Dit betekent dat...
Lees verderVolg onze fietstocht live via Polarsteps!
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelen we geld in voor de volgende...
Lees verderDe 764 van Maczek
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelden we geld in voor de volgende...
Lees verderMeegroeien?
Even sparren