Home / Nieuws / Creative / Het belang van een sterke merkidentiteit

het belang van

Een sterke merkidentiteit

Met een sterke merkidentiteit kun je impact maken. Een goede merkidentiteit inspireert, is duidelijk, herkenbaar én blijft hangen. Sterke merken weten hun waarden uit te dragen op een unieke en inspirerende manier. Wat is een merkidentiteit, wat is het belang van een sterke merkidentiteit en hoe bepaal je deze?

We leggen het je allemaal uit.

Wat is een merkidentiteit?

Een merkidentiteit of brand identity is het unieke en onderscheidende beeld dat je als merk wilt uitdragen naar jouw doelgroep en de markt. Het is de combinatie van (audio)visuele, tekstuele en emotionele elementen die samen een blijvende indruk achterlaten bij jouw doelgroep.

Een merkidentiteit is meer dan alleen een logo, naam en pay-off. Het zijn alle kenmerken, waarden, elementen en positioneringen van jouw merk die samen een compleet en duidelijk beeld vormen van wat jouw merk vertegenwoordigt. Het is de algemene indruk die je achterlaat bij de consument, en het zijn de herkenbare attributen die jou onderscheiden van de concurrentie.

Onderdelen van een merkidentiteit

Een merkidentiteit bestaat uit verschillende onderdelen. Vaak denken mensen bij een merkidentiteit alleen aan een logo of huisstijl, maar er bestaat ook een strategische merkidentiteit. Om een sterke merkidentiteit te ontwikkelen is het cruciaal om dieper in de kern van je merk te duiken, echt de wortels in. Daar liggen de waarden, de visie en de drijfveren van je merk. Deze zijn ontzettend belangrijk als input voor de visuele identiteit. Wanneer deze namelijk in lijn liggen met elkaar, draag je een kloppend verhaal uit, waardoor de doelgroep je eerder zal herkennen, onthouden en zich met je merk zal identificeren.

Strategische merkidentiteit

 • Merkwaarden: principes en overtuigingen waar je als merk voor staat.
 • Merkbelofte: wat je als merk belooft aan je klanten.
 • Positionering: de manier waarop je je als merk verhoudt tot concurrenten en hoe jouw merk zich onderscheidt.
 • Product-/dienstassortiment: alle producten en/of diensten die je als merk aanbiedt.

(Audio)visuele merkidentiteit

 • Merknaam: de naam van je merk.
 • Logo: het visuele symbool van je merk.
 • Pay-off: een unieke zin die de kernboodschap van je merk samenvat.
 • Tone of voice: de manier waarop je als merk met je doelgroep communiceert.
 • Kleuren: de kleuren van je merk die terugkomen in alle visuele uitingen.
 • Typografie: het lettertype dat je kiest voor alle communicatie en uitingen.
 • Stijlelementen: de visuele stijl waarmee je als merk naar buiten treedt.
 • Geluid of jingles: herkenbare geluiden die jouw merk herkenbaar maken.

Wanneer heb ik een goede brand identity?

Een goede brand identity is gebaseerd op de kern van je bedrijf. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Wat beteken je voor anderen? Wat beloof je als bedrijf aan je doelgroep? Wanneer je deze zaken helder hebt en deze sterk tekstueel en visueel weet uit te dragen, ben je herkenbaar en voor iedereen te begrijpen. Dan heb je een goede merkidentiteit.

Het belang van een sterke merkidentiteit

Een merkidentiteit is voor meerdere aspecten van belang. Niet alleen voor de communicatie naar de doelgroep, maar ook voor interne communicatie binnen je bedrijf. Een sterke merkidentiteit is van cruciaal belang voor het creëren van een positieve perceptie en het opbouwen van een duurzame relatie met jouw doelgroep. Het speelt een belangrijke rol bij het onderscheiden van jouw merk van je concurrenten, waardoor klanten vertrouwd raken met en vertrouwen krijgen in jouw merk.

Een inspirerende merkidentiteit bevordert klantenbinding, loyaliteit en positieve associaties met jouw merk. Het biedt houvast om gericht aan jouw missie te werken en is ook essentieel om een eenduidige richting binnen de organisatie te waarborgen. Het minimaliseert namelijk de kans op uiteenlopende interpretaties binnen je team van medewerkers.

Bij Rubberplants begrijpen we dit als geen ander. We gaan verder dan alleen visuele aantrekkelijkheid; we streven naar een strategische merkidentiteit die de kernwaarden van je merk weerspiegelt.

Hoe ontwikkel je een sterke merkidentiteit?

Een merkidentiteit ontwikkelen is een diepgaand proces en niet iets wat je 1,2,3 ontwikkelt. Het proces heeft tijd nodig maar is ontzettend belangrijk. Het creëren van een sterke brand identity is iets waar we bij Rubberplants | Digital Agency al meerdere klanten mee hebben geholpen. Bekijk hier onze klantcases.

We staan jou graag bij in dit proces zodat we samen tot een goede merkidentiteit voor jouw merk komen. We staan goed stil bij de verschillende aspecten zodat je een merkidentiteit opbouwt die tijdloos is, en tegelijkertijd flexibel meegroeit wanneer je bedrijf verandert.

De verschillende stappen tijdens de ontwikkeling van een merkidentiteit zijn de volgende:

 • Doelgroepbepaling: we identificeren duidelijk wie je doelgroep is. We onderzoeken hun behoeften, voorkeuren en gedrag. Een sterke merkidentiteit moet jouw doelgroep aanspreken, herkennen ze zich in jouw merk?
 • Merkwaarden: we bepalen samen de kernwaarden van je merk. Wat zijn de principes en overtuigingen die jouw bedrijf leiden? Deze waarden moeten de basis vormen voor alle aspecten van je merk.
 • Merkbelofte: we beschrijven in een korte zin wat jij jouw doelgroep belooft. Wat ga je waarmaken voor hen?
 • Duidelijke positionering: we doen onderzoek naar concurrenten en hun positionering. Waarin is jouw merk onderscheidend ten opzichte van de concurrentie en hoe kun je dat sterker uitdragen zodat je een unieke positie inneemt binnen de markt?
 • Uniek merkverhaal: we vertellen het verhaal van je merk op een inspirerende manier. Wat maakt je uniek? Waarom zouden mensen voor jouw merk moeten kiezen? Een krachtig verhaal creëert een emotionele connectie met je doelgroep.
 • Visuele identiteit: we ontwerpen een herkenbaar en consistent visueel ontwerp. We zorgen voor een logo dat je waarden goed weerspiegelt. We maken het eenvoudig, herkenbaar en tijdloos. Daarnaast kijken we naar kleurenpalet, typografie en andere visuele elementen. Consistentie in alle uitingen zorgt voor een uniforme uitstraling.
 • Een passende merknaam: we bedenken een merknaam die gemakkelijk te onthouden is en die de essentie van jouw merk weerspiegelt. We zorgen ervoor dat de naam juridisch beschikbaar is en geen verwarring veroorzaakt met andere merken.
 • Tone of voice: we bepalen de gewenste stem en toon van je merk in communicatie. Wil je formeel, vriendelijk, speels of serieus overkomen? Consistentie in je taalgebruik draagt bij aan een samenhangende merkidentiteit.
 • Evalueer: een merkidentiteit is niet statisch. We evalueren samen regelmatig hoe je merk wordt waargenomen en passen het indien nodig aan op basis van feedback, veranderingen in de markt of de evolutie van je bedrijf.

Een merkidentiteit door Rubberplants

Bij Rubberplants begrijpen we het belang van een veelomvattende merkidentiteit. Wij gaan verder dan alleen het ontwerpen van een aantrekkelijk logo; we streven naar het bouwen van een strategische merkidentiteit die de kernwaarden van je merk weerspiegelt. We bieden expertise in zowel visuele als strategische merkontwikkeling.

Behoefte aan een onderscheidende merkidentiteit die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook strategisch krachtig? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe Rubberplants jouw merkidentiteit kan versterken.

let's grow together

Lees ook
Andere blogs