Wat zijn Core Web Vitals?
Allereerst even een klein stukje theorie over de Core Web Vitals voordat we dieper ingaan op INP. Core Web Vitals zijn 3 specifieke prestatie-metrieken die gericht zijn op de gebruikerservaring van websites. Deze metrics meten hoe snel en responsief een webpagina wordt geladen en weergegeven voor de gebruikers. De Core Web Vitals zijn ontwikkeld door Google.
De beste gebruikerservaring
Het doel van Google is om haar bezoekers de ultieme gebruikerservaring te bieden waarbij de beste zoekresultaten getoond worden die voldoen aan de behoefte van de gebruiker. De gebruikerservaring verbetert als bepaalde zaken bijdragen aan een positieve ervaring van de bezoeker op jouw site. Wanneer een website snel is, een duidelijke structuur heeft en de content goed leesbaar is, zal de gebruiker dit als positief ervaren. Google beloont je daarvoor in de ranking van de zoekresultaten.
Het belang van Core Web Vitals
Google benadrukt zelf het belang van goede Core Web Vitals-scores omdat ze een directe impact hebben op de gebruikerservaring van een website. Websites met betere prestaties op deze metrics hebben niet alleen kans om hoger te rangschikken in zoekresultaten, maar zullen waarschijnlijk meer tevreden gebruikers hebben. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze Core Web Vitals en stappen te ondernemen om de laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van je website te verbeteren.
De 3 huidige Core Web Vitals
Google hanteert op dit moment 3 verschillende Core Web Vitals die de user experience van een website of webpagina beoordelen. De Core Web Vitals gaan over laadtijd (LCP), responsiveness van de website of pagina (FID) en visuele stabiliteit tijdens het laden (CLS). Deze metrics zijn allemaal meetbaar:
- Largest Contentful Paint (LCP): dit meet de laadtijd van de belangrijkste content op een webpagina. Het geeft aan hoe lang het duurt voordat het grootste zichtbare element op de pagina, zoals een afbeelding of een blok tekst, volledig geladen en weergegeven wordt voor de gebruiker. Een goede LCP ligt meestal onder de 2,5 seconden.
- First Input Delay (FID): dit meet de responsiviteit van een webpagina door te kijken naar de tijd die verstrijkt tussen het moment waarop een gebruiker interactie initieert (bijvoorbeeld klikken, tikken of scrollen) en het moment waarop de pagina daadwerkelijk op die interactie reageert. Een goede FID is doorgaans minder dan 100 milliseconden.
- Cumulative Layout Shift (CLS): Dit meet de visuele stabiliteit van een webpagina tijdens het laden. Het houdt rekening met onverwachte layoutverschuivingen die kunnen optreden wanneer elementen op de pagina verschuiven terwijl de gebruiker aan het lezen of navigeren is. Een CLS-score van minder dan 0,1 wordt als goed beschouwd.
De introductie van INP
Vanaf maart 2024 brengt Google wijzigingen aan in de Core Web Vitals. De Core web Vitals bestaan tot maart dus uit CLS, LCP en FID. Google stapt dan over naar een nieuwe metric om de responsiviteit van websites te meten. De Cumulative Layout Shift (CLS) en Largest Contentful Paint (LCP) blijven net zo belangrijk als dat deze nu al zijn, maar de First Input Delay (FID) zal vervangen worden door de Interaction to Next Paint (INP).
Wat is INP?
Om te begrijpen wat de INP inhoudt, is het van belang om eerst dieper in te gaan op de betekenis van FID. De First Input Delay meet hoe snel een specifieke handeling wordt gestart nadat een interactie heeft plaatsgevonden. Deze interactie kan bijvoorbeeld het klikken op een knop, link of een ander element zijn. Er wordt bijgehouden hoeveel tijd er zit tussen het moment van klikken, en het moment waarop de bijbehorende actie die bij het klikken hoort, begint. DE FID meet dus niet de tijd die nodig is voor de voltooiing van die actie en het daadwerkelijk weergeven van het gewenste resultaat, dat doet de INP wél.
De INP houdt dus wel bij hoeveel tijd er zit tussen het moment van de interactie door de websitebezoeker en het moment dat er ook echt iets visueels binnen de website verandert. Wanneer dit visuele resultaat lang op zich laat wachten, heeft jouw bezoeker het idee dat dit onderdeel op jouw site niet werkt. Het is dus logischer voor Google om deze metric als bepalend te kiezen, omdat het van zeer sterke invloed is op de beleving van de bezoeker op jouw website, op de gebruikerservaring dus! Daarmee zal de INP dus ook gaan gelden als een ranking factor.


“Core Web Vitals INP-probleem gevonden op je website”
Wat betekent de melding die je in Search Console ziet verschijnen? Bovenstaande melding verschijnt dus al in je Search Console op het moment dat de gemeten tijd van de INP langer is dan 0,2 seconden. Aan de normen voldoen is daarom een stuk lastiger.
- De INP-score is goed als er binnen 0,2 seconden na de interactie een visueel resultaat getoond wordt.
- Er verbetering nodig is als die tijd tussen de 0,2 en de 0,5 seconden ligt.
- De INP als ‘slecht’ wordt bestempeld als het langer dan 0,5 seconden duurt.
Waarom moet het INP probleem worden opgelost?
Doe je helemaal niets aan het INP-probleem dan zal dat effect hebben op je ranking in Google. Geen enkele websitebezoeker houdt ten slotte van trage, slecht werkende websites. Daarnaast verhoog je door een betere gebruikerservaring de kans om meer bezoekers ook echt klant te laten worden. Je verbetert dus niet alleen je online vindbaarheid, maar ook het conversiepercentage.
Hoe los ik het zelf op?
Wanneer je kennis hebt van Javascript en CSS kom je al een eind om de efficiëntie van de laadtijd zelf te verbeteren. Een aantal tips:
- Maak je CSS niet te complex
- Verwijder niet-gebruikte Javascript uit je Javascript-bestanden
- Optimaliseer het laadproces van Javascript
- Maak je pagina’s niet onnodig groot (DOM-check)
- Host je website bij een partij met krachtige up-to-date hosting en goede support
Je kunt natuurlijk zelf aan de slag om de INP te verbeteren, maar het is raadzaam om dit door ervaren developers te laten doen, omdat het verbeteren van je INP-score technisch een stuk uitdagender is dan bijvoorbeeld het verbeteren van de LCP-score en CLS-score.
Hulp nodig bij het INP-probleem?
Al lijkt maart 2024 ver weg, het is verstandig om op tijd je website aan te passen. Heb je vragen over je website of hulp nodig bij het oplossen van het INPprobleem op je website? Bij Rubberplants | Digital Agency Breda helpen we je daar graag mee. Kom een keertje een kopje koffie bij ons drinken in Breda. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Rubberplants blogs
Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.
Blog categorieën
Recente blogs
De Europese Toegankelijkheidswet (EAA): Voldoe vóór 28 juni 2025!
Ben jij klaar voor de nieuwe toegankelijkheidsregels? Vanaf 28 juni 2025 is het zover: de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) treedt volledig in werking. Dit betekent dat...
Lees verderVolg onze fietstocht live via Polarsteps!
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelen we geld in voor de volgende...
Lees verderDe 764 van Maczek
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelden we geld in voor de volgende...
Lees verderHerstel je ranking na de March Core Update
De March 2024 Core update is bekend als een van de grootste wijzigingen in het algoritme tot nu toe. 5 maart 2024 kondigde Google de...
Lees verderRubberplants rugsponsor van de NAC Vrouwen
Met grote trots kunnen we bekendmaken dat we de nieuwe rugsponsor zijn van de NAC Vrouwen voor het seizoen 2024/2025! Dit partnerschap betekent...
Lees verderVersterk je merk met branding
Bij de term branding denkt menig mens aan een zonnig strand en kriebelend zand tussen de tenen, maar in het licht van online marketing is...
Lees verderDe online wereld verandert
...en snel ook. De afgelopen twee jaar hebben we een enorme groeispurt doorgemaakt op het gebied van Artificial Intelligence. AI wordt gezien als de ontwikkeling...
Lees verderMeegroeien?
Even sparren