ChatGPT

Je hebt er vast weleens van gehoord: ChatGPT. In de afgelopen maanden is er steeds meer commotie over dit nieuwe begrip in de digitale marketing wereld. Je hebt voorstanders & sceptici. En mensen die er niet zoveel van vinden. Maar wat vinden wij nu zelf als marketingbureau van deze Artificial Intelligence ontwikkeling? 

Stephanie

Stephanie

Content specialist en kletskous

Deel dit bericht

Allereerst: Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een prototype van een chatbot die als doel heeft om menselijke gesprekken te voeren met de persoon achter het scherm. De afkorting ChatGPT staat voor “Chat Generative Pre-trained Transformer”. Vooralsnog is het gebruik van ChatGPT gratis, wanneer je je aanmeldt met een account. Naar alle waarschijnlijkheid zal ChatGPT in de toekomst een betaalde service gaan worden.
ChatGPT is getraind op enorm veel data van de menselijke taal. Het gebruikt deze data om door middel van menselijke input (tekstinvoer), output te genereren die zo goed mogelijk aansluit bij de context van het gesprek. ChatGPT is een vorm van Artificial Intelligence. 

Artificial Intelligence (AI) betekent letterlijk ‘kunstmatige intelligentie’. Het gaat over het creëren van computerprogramma’s en machines die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals het begrijpen van natuurlijke taal, het nemen van beslissingen en het leren van ervaringen.

rubber-Vlinder-Blauw-Dropshadow
Rubberplants Vlinder-Oranje-Dropshadow

Artificial Intelligence in jouw dagelijkse leven

Eigenlijk is Artificial Intelligence niets nieuws. Je hebt er zelf waarschijnlijk al dagelijks mee te maken.
Denk maar aan de customer support service van bijvoorbeeld bedrijven als T-Mobile en PostNL. Voor je persoonlijk contact krijgt met een medewerker, wordt er een robot ingezet die door het stellen van vragen bepaalde informatie al filtert waardoor jij als klant sneller bij de juiste medewerker terechtkomt. Dit helpt jou als klant om snel en goed geholpen te worden waardoor de klanttevredenheid kan stijgen. Als bedrijf scheelt het tijd en geld omdat in beginsel minder medewerkers hoeven te worden ingezet. En wanneer er persoonlijk contact nodig is, worden de juiste personen snel ingezet.

Of denk aan film-aanbevelingen in bijvoorbeeld Netflix. Op basis van jouw kijkgedrag kan Netflix voorspellen welke film je waarschijnlijk leuk vindt om te bekijken.

Maar ook Siri, de virtuele assistent op je telefoon, is een voorbeeld van een intelligent computersysteem. Hier is de besturing met je stem mogelijk. Bij ChatGPT is de besturing mogelijk door het invoeren van getypte vragen, of zogenoemde prompts.

Weet wat je wilt, vind wat je zoekt

Een prompt is een opdracht of instructie die je door middel van taal invoert aan het model. Je kunt met deze prompt de chatbot verzoeken om specifieke taken uit te voeren of tekst te genereren in een bepaalde stijl, toon of context die jij wilt. 

Een aantal voorbeelden van prompts kunnen zijn:

 • “Schrijf een grappige tekst over…”
 • “Vat de volgende tekst zo goed mogelijk samen.”
 • “Wat zijn de top 5 attracties in de Efteling?”

ChatGPT gebruikt deze instructie of deze prompt als startpunt om zo output te genereren die zo goed mogelijk op jouw vraag aansluit. De prompt is dus de input die jij aan aan ChatGPT geeft. Het is dus erg belangrijk om de prompt zorgvuldig te formuleren om de kwaliteit van de gegenereerde tekst te optimaliseren. Hoe specifieker jouw input, hoe beter de output. 

 

jungle-bridge-rubber
Rotsen-Waterval-Rechts

Toepassingen van ChatGPT in verschillende sectoren:

Omdat ChatGPT tijdbesparend en financieel aantrekkelijk kan zijn, wordt het model in verschillende sectoren ingezet. Hier een aantal voorbeelden:

 • Copywriting: Content creators gebruiken ChatGPT om hun productiviteit te verhogen en om sneller en efficiënter content te genereren, zoals artikelen, blogposts en zelfs website teksten.
 • Vertaling: ChatGPT wordt ook gebruikt voor vertalingen, waarbij het in staat is om tekst van de ene taal naar de andere te vertalen en gebruikers te helpen bij het begrijpen van informatie in verschillende talen.
 • Customer Service: ChatGPT kan worden ingezet om de customer service te ondersteunen en te verbeteren. Door de snelheid en efficiëntie van ChatGPT kan zowel de klanttevredenheid als de klantloyaliteit stijgen.
 • Personal assistant: ChatGPT wordt ingezet als PA om taken uit te voeren zoals het plannen van afspraken, het instellen van herinneringen en het beheren van verschillende agenda’s.

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

Om een mening te kunnen vormen over ChatGPT is het belangrijk dat je zowel de voor- als de nadelen van het model kent. Maar wat zijn nu de voordelen van ChatGPT? We vroegen het de bot van ChatGPT zelf en dit was het letterlijke antwoord:

Als een AI-gestuurde chatbot heeft ChatGPT een aantal voordelen:

 • Snelheid: ChatGPT kan onmiddellijk reageren op gebruikersinvoer en verwerkt razendsnel enorme hoeveelheden informatie.
 • Schaalbaarheid: ChatGPT kan met duizenden gebruikers tegelijk communiceren zonder te vertragen of overbelast te raken.
 • Nauwkeurigheid: Als gevolg van zijn geavanceerde machine learning-algoritmen is ChatGPT in staat om complexe vragen te begrijpen en nauwkeurige antwoorden te geven.
 • Beschikbaarheid: ChatGPT is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar om gebruikers te helpen, ongeacht waar ze zich bevinden of welke tijd het is.
 • Personalisatie: ChatGPT kan zich aanpassen aan de voorkeuren en behoeften van individuele gebruikers door te leren van hun eerdere interacties.
 • Veiligheid: ChatGPT houdt zich aan strikte beveiligingsprotocollen en gebruikt versleuteling om de vertrouwelijkheid en integriteit van gebruikersgegevens te waarborgen.
 • Kostenbesparing: Door de inzet van ChatGPT kunnen bedrijven kosten besparen door de inzet van menselijke klantenservice medewerkers te verminderen en efficiënter te werken.
 • Verbeterde klanttevredenheid: ChatGPT kan snel en nauwkeurig reageren op vragen van gebruikers, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en -loyaliteit.

Kortom, volgens ChatGPT zelf kan het model helpen om de communicatie tussen mensen en computers te verbeteren, snel en effectief te werken en kan het waardevol zijn voor vele toepassingen, waaronder klantenservice, educatie, taalvertaling en meer.

Rubberplants | Digital Agency Focus
rubber-Rups-Dropshadow

 

Zitten er nadelen aan het gebruik van ChatGPT?

Hoewel ChatGPT voordelen kan hebben, zijn er ook een aantal grote nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik ervan. Er komen steeds meer en meer negatieve geluiden uit de AI-wereld. Onlangs nam AI-pionier Geoffrey Hinton ontslag bij Google en sprak zijn zorgen uit over de snelheid van de ontwikkelingen. Hij vreest dat de concurrentiestrijd onder techbedrijven de ontwikkeling van AI-systemen zo stuwt dat die simpelweg te snel gaat. Het internet kan overspoeld raken met computergegenereerde flauwekul, is een van zijn directe angsten: gegenereerde teksten, plaatjes en video’s die voor de gemiddelde gebruiker niet van echt te onderscheiden zijn. (Bron: NOS nieuwsartikel, ‘Godfather van kunstmatige intelligentie’ verlaat Google en waarschuwt voor AI, 2-5-2023)

ChatGPT gebruiken kan, maar er wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn. Onder meer omdat de volgende nadelen ook een grote rol spelen: 

 • Een chatbot heeft maar beperkte contextuele kennis: ChatGPT kan soms de context van een vraag of verzoek niet goed begrijpen, waardoor de antwoorden minder nauwkeurig of niet relevant kunnen zijn. De chatbot heeft geen informatie over meningen en belangen van andere partijen waardoor het antwoord soms niet bruikbaar is in de context van de vraag.
 • De chatbot ervaart geen menselijke empathie: ChatGPT is wel in staat om menselijke taal te begrijpen, maar het heeft geen menselijke empathie en ervaart geen emoties. Hierdoor kan ChatGPT last hebben om te begrijpen wat een gebruiker echt bedoelt en niet voelen hoe de persoon zich voelt.
 • Vooroordelen: Omdat ChatGPT getraind is op gegevensinvoer door mensen, kan het model hierdoor bevooroordeeld zijn. Daarom kan het gebeuren dat het bepaalde vooroordelen of stereotypen weergeeft in zijn antwoorden en reacties.
 • Beperkt vermogen tot creativiteit: ChatGPT is nog steeds een computerprogramma en heeft een beperkt vermogen tot creativiteit. Het kan geen nieuwe ideeën genereren of concepten bedenken die buiten de grenzen van zijn trainingsdata vallen.
 • Privacy: ChatGPT kan toegang hebben tot persoonlijke gegevens en informatie van gebruikers, waardoor er potentiële privacykwesties kunnen ontstaan. Zeker in het geval van bedrijfsinformatie kan het gevoelig zijn om informatie in het model in te voeren. Als jij een gevoelig document of een privégesprek invult , dan is die informatie vanaf dan onderdeel van de ChatGPT-database.
 • Fake informatie: ChatGPT vult wanneer je informatie vraagt soms output aan waarvan de robot ‘denkt’ dat dit in lijn is met de opgevraagde informatie. Deze informatie wordt dan onterecht als waarheid aangenomen. 

Wat vinden wij als marketingbureau van ChatGPT?

ChatGPT is een interessante ontwikkeling die wij op de voet volgen, echter zijn we sceptisch. De nadelen van ChatGPT kunnen van grote impact zijn op de bedrijfsvoering, zeker in het kader van privacy. ChatGPT kan het werk van een content creator ondersteunen maar naar onze mening nooit vervangen. Zeker ook omdat een mens authentieke content schrijft, emoties ervaart en verbanden kan leggen die een computer niet kan. Wij zien ChatGPT als een middel dat we kunnen inzetten als inspiratiebron bij het genereren van leuke content-ideeën, maar niet over de inhoud ervan. Wanneer een chatbot informatie gaat ‘bedenken’ die onterecht als waarheid kan worden beschouwd kunnen wij als marketingbureau niet voor de kwaliteit van ons geleverde werk instaan. 

 

jungle-bridge-rubber
thick-jungle-rubber-edit

De toekomst van ChatGPT voor SEO en contentcreatie

Onze voorspelling is dat Google uiteindelijk Artificial Intelligence gegenereerde data gaat herkennen en dit niet zal belonen in de SERP (search engine results page). In het kader van SEO verwachten we dat content gegenereerd door chatbots uiteindelijk zal worden gezien als ‘spammy content’ en dat het altijd belangrijk zal blijven om unieke, authentieke content (EEAT content) te creëren die uit persoonlijke hand komt. Juist wanneer steeds meer teksten zullen worden gegenereerd door robots. 

Gezien de ontwikkelingen en de steeds sterkere roep voor specifieke AI-wetgeving vanuit wetenschappers aan de Europese Commissie, verwachten wij op termijn dat het gebruik van AI-tools voor het creëren van informatie zal worden ingeperkt. 

Wij blijven geloven in de waarde van de mens als creator van content en customer service, specifiek door de empathie en de menselijke emotie die dit contact en de creatie zo bijzonder maakt!

Rubberplants blogs

Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.

Recente blogs

Meegroeien?
Even sparren