Allereerst: Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een chatbot die als doel heeft om menselijke gesprekken te voeren met de persoon achter het scherm. De afkorting ChatGPT staat voor “Chat Generative Pre-trained Transformer”. Vooralsnog is het gebruik van ChatGPT gratis, wanneer je je aanmeldt met een account. Wanneer je een betaald account afsluit, heb je meer mogelijkheden met ChatGPT. Je kunt dan informatie genereren door het delen van url’s op het internet, gebruik maken van DALL-E om afbeeldingen te genereren en gebruik maken van een code generator en gegevensanalyse.
ChatGPT is getraind op enorm veel data van de menselijke taal. Het gebruikt deze data om door middel van menselijke input (tekstinvoer), output te genereren die zo goed mogelijk aansluit bij de context van het gesprek. ChatGPT is een vorm van Artificial Intelligence.
Artificial Intelligence (AI) betekent letterlijk ‘kunstmatige intelligentie’. Het gaat over het creëren van computerprogramma’s en machines die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals het begrijpen van natuurlijke taal, het nemen van beslissingen en het leren van ervaringen.
Artificial Intelligence in jouw dagelijkse leven
Eigenlijk is Artificial Intelligence niets nieuws. Je hebt er zelf waarschijnlijk al dagelijks mee te maken.
Denk maar aan de customer support service van bijvoorbeeld bedrijven als T-Mobile en PostNL. Voor je persoonlijk contact krijgt met een medewerker, wordt er een robot ingezet die door het stellen van vragen bepaalde informatie al filtert waardoor jij als klant sneller bij de juiste medewerker terechtkomt. Dit helpt jou als klant om snel en goed geholpen te worden waardoor de klanttevredenheid kan stijgen. Als bedrijf scheelt het tijd en geld omdat in beginsel minder medewerkers hoeven te worden ingezet. En wanneer er persoonlijk contact nodig is, worden de juiste personen snel ingezet.
Of denk aan film-aanbevelingen in bijvoorbeeld Netflix. Op basis van jouw kijkgedrag kan Netflix voorspellen welke film je waarschijnlijk leuk vindt om te bekijken.
Maar ook Siri, de virtuele assistent op je telefoon, is een voorbeeld van een intelligent computersysteem. Hier is de besturing met je stem mogelijk. Bij ChatGPT is de besturing mogelijk door het invoeren van getypte vragen, of zogenoemde prompts.
Weet wat je wilt, vind wat je zoekt
Een prompt is een opdracht of instructie die je door middel van taal invoert aan het model. Je kunt met deze prompt de chatbot verzoeken om specifieke taken uit te voeren of tekst te genereren in een bepaalde stijl, toon of context die jij wilt.
Een aantal voorbeelden van prompts kunnen zijn:
- “Schrijf een grappige tekst over…”
- “Vat de volgende tekst zo goed mogelijk samen.”
- “Wat zijn de top 5 attracties in de Efteling?”
- “Schrijf code voor het implementeren van een I-frame op mijn website”
ChatGPT gebruikt deze instructie of deze prompt als startpunt om zo output te genereren die zo goed mogelijk op jouw vraag aansluit. De prompt is dus de input die jij aan aan ChatGPT geeft. Het is dus erg belangrijk om de prompt zorgvuldig te formuleren om de kwaliteit van de gegenereerde tekst te optimaliseren. Hoe specifieker jouw input, hoe beter de output.


Toepassingen van ChatGPT in verschillende sectoren:
Omdat ChatGPT tijdbesparend en financieel aantrekkelijk kan zijn, wordt het model in verschillende sectoren ingezet. Hier een aantal voorbeelden:
- Copywriting: content creators gebruiken ChatGPT om hun productiviteit te verhogen en om sneller en efficiënter content te genereren, zoals artikelen, blogposts en zelfs website teksten.
- Vertaling: ChatGPT wordt ook gebruikt voor vertalingen, waarbij het in staat is om tekst van de ene taal naar de andere te vertalen en gebruikers te helpen bij het begrijpen van informatie in verschillende talen.
- Customer Service: ChatGPT kan worden ingezet om de customer service te ondersteunen en te verbeteren. Door de snelheid en efficiëntie van ChatGPT kan zowel de klanttevredenheid als de klantloyaliteit stijgen.
- Personal assistant: ChatGPT wordt ingezet als PA om taken uit te voeren zoals het plannen van afspraken, het instellen van herinneringen en het beheren van verschillende agenda’s.
Wat zijn de voordelen van ChatGPT?
Om een mening te kunnen vormen over ChatGPT is het belangrijk dat je zowel de voor- als de nadelen van het model kent. Wat zijn nu de voordelen van ChatGPT? We vroegen het de bot van ChatGPT zelf en dit was het letterlijke antwoord:
Als een AI-gestuurde chatbot heeft ChatGPT een aantal voordelen:
- Snelheid: ChatGPT kan onmiddellijk reageren op gebruikersinvoer en verwerkt razendsnel enorme hoeveelheden informatie.
- Schaalbaarheid: ChatGPT kan met duizenden gebruikers tegelijk communiceren zonder te vertragen of overbelast te raken.
- Nauwkeurigheid: Als gevolg van zijn geavanceerde machine learning-algoritmen is ChatGPT in staat om complexe vragen te begrijpen en nauwkeurige antwoorden te geven.
- Beschikbaarheid: ChatGPT is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar om gebruikers te helpen, ongeacht waar ze zich bevinden of welke tijd het is.
- Personalisatie: ChatGPT kan zich aanpassen aan de voorkeuren en behoeften van individuele gebruikers door te leren van hun eerdere interacties.
- Veiligheid: ChatGPT houdt zich aan strikte beveiligingsprotocollen en gebruikt versleuteling om de vertrouwelijkheid en integriteit van gebruikersgegevens te waarborgen.
- Kostenbesparing: Door de inzet van ChatGPT kunnen bedrijven kosten besparen door de inzet van menselijke klantenservice medewerkers te verminderen en efficiënter te werken.
- Verbeterde klanttevredenheid: ChatGPT kan snel en nauwkeurig reageren op vragen van gebruikers, wat kan leiden tot hogere klanttevredenheid en -loyaliteit.
Kortom, volgens ChatGPT zelf kan het model helpen om de communicatie tussen mensen en computers te verbeteren, snel en effectief te werken en kan het waardevol zijn voor vele toepassingen, waaronder klantenservice, educatie, taalvertaling en meer.
Zitten er nadelen aan het gebruik van ChatGPT?
Hoewel ChatGPT voordelen kan hebben, zijn er ook een aantal grote nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik ervan. Er komen steeds meer en meer negatieve geluiden uit de AI-wereld. Onlangs nam AI-pionier Geoffrey Hinton ontslag bij Google en sprak zijn zorgen uit over de snelheid van de ontwikkelingen. Hij vreest dat de concurrentiestrijd onder techbedrijven de ontwikkeling van AI-systemen zo stuwt dat die simpelweg te snel gaat. Het internet kan overspoeld raken met computergegenereerde flauwekul, is een van zijn directe angsten: gegenereerde teksten, plaatjes en video’s die voor de gemiddelde gebruiker niet van echt te onderscheiden zijn. (Bron: NOS nieuwsartikel, ‘Godfather van kunstmatige intelligentie’ verlaat Google en waarschuwt voor AI, 2-5-2023)
ChatGPT gebruiken kan, maar er wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn. Onder meer omdat de volgende nadelen ook een grote rol spelen:
- Gebrek aan actuele informatie: de kennis van ChatGPT stopt in september 2021, wat betekent dat er geen informatie beschikbaar is over gebeurtenissen, technologieën of trends die daarna hebben plaatsgevonden.
- Een chatbot heeft maar beperkte contextuele kennis: ChatGPT kan soms de context van een vraag of verzoek niet goed begrijpen, waardoor de antwoorden minder nauwkeurig of niet relevant kunnen zijn. De chatbot heeft geen informatie over meningen en belangen van andere partijen waardoor het antwoord soms niet bruikbaar is in de context van de vraag.
- De chatbot ervaart geen menselijke empathie: ChatGPT is wel in staat om menselijke taal te begrijpen, maar het heeft geen menselijke empathie en ervaart geen emoties. Hierdoor kan ChatGPT last hebben om te begrijpen wat een gebruiker echt bedoelt en niet voelen hoe de persoon zich voelt. De antwoorden zijn gebaseerd op patronen in data, niet op persoonlijke ervaring.
- Mogelijke onnauwkeurigheden: vooral in complexe of controversiële onderwerpen kan ChatGPT soms onnauwkeurige of verouderde informatie geven.
- Vooroordelen: Omdat ChatGPT getraind is op gegevensinvoer door mensen, kan het model hierdoor bevooroordeeld zijn. Daarom kan het gebeuren dat het bepaalde vooroordelen of stereotypen weergeeft in zijn antwoorden en reacties.
- Beperkt begrip van context: hoewel ChatGPT 4 context beter kan begrijpen dan eerdere versies, kan de bot soms nog steeds moeite hebben met het volledig begrijpen van nuance, sarcasme of zeer specifieke contexten.
- Beperkt vermogen tot creativiteit: ChatGPT heeft een beperkt vermogen tot creativiteit. Het kan geen nieuwe ideeën genereren of concepten bedenken die buiten de grenzen van zijn trainingsdata vallen.
- Privacy: ChatGPT kan toegang hebben tot persoonlijke gegevens en informatie van gebruikers, waardoor er potentiële privacykwesties kunnen ontstaan. Zeker in het geval van bedrijfsinformatie kan het gevoelig zijn om informatie in het model in te voeren. Als jij een gevoelig document of een privégesprek invult, dan is die informatie vanaf dan onderdeel van de ChatGPT-database.
- Onjuiste informatie: ChatGPT vult wanneer je informatie vraagt soms output aan waarvan de robot ‘denkt’ dat dit in lijn is met de opgevraagde informatie. Deze informatie wordt dan onterecht als waarheid aangenomen.
- Afhankelijkheid van inputkwaliteit: de antwoorden zijn sterk afhankelijk van hoe de vraag is geformuleerd. Als een vraag onduidelijk is of weinig context biedt, kan het antwoord mogelijk niet volledig aansluiten bij de bedoeling van de gebruiker.
Deze nadelen geven aan dat hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel is voor veel taken, er beperkingen zijn die belangrijk zijn om in gedachten te houden bij het gebruik ervan.
Het verschil tussen ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4
14 maart 2024 vond de lancering van versie 4 plaats. Het grootste verschil tussen ChatGPT 3.5 en versie 4 is dat je nu video, audio en beeld kunt toevoegen in de prompt. Je hebt wel een betaald abonnement nodig en je kunt maximaal 100 berichten invoeren per 4 uur. Naast deze grote verschillen is versie 4 op meer vlakken sterk verbeterd:
-
Nauwkeurigheid en coherentie: ChatGPT-4 biedt duidelijk verbeterde antwoorden die beter aansluiten bij de context van de vraag, terwijl 3.5 soms moeite had met langere of complexere interacties.
-
Kennis en begrip: ChatGPT 4 beschikt over een grotere kennisbasis en kan beter omgaan met complexe onderwerpen. Het kan diepgaandere en meer genuanceerde antwoorden geven.
-
Complexe instructies: waar ChatGPT 3.5 soms moeite had met het correct interpreteren van complexe of meerlagige instructies, kan versie 4 deze beter verwerken en nauwkeurigere resultaten leveren.
-
Creativiteit: ChatGPT 4 is creatiever in het genereren van content, zoals verhalen of marketingideeën. Het kan meer innovatieve oplossingen voorstellen dan 3.5.
-
Menselijke interactie: de conversaties met ChatGPT-4 voelen natuurlijker en minder ‘robotachtig’ aan. Het is beter in het herkennen van de toon en intentie in gesprekken, iets waar 3.5 minder bedreven in was.
-
Veiligheid en ethiek: ChatGPT 4 is verbeterd in het vermijden van ongepaste of schadelijke reacties, een gebied waar ChatGPT 3.5 soms nog steken liet vallen.
-
Meertaligheid: hoewel ChatGPT 3.5 meerdere talen ondersteunde, heeft ChatGPT-4 een beter begrip van de grammatica, zinsstructuur en context in verschillende talen, wat leidt tot natuurlijker klinkende antwoorden.
Wat vinden wij, ChatGPT doen of niet doen?
ChatGPT is een interessante ontwikkeling die wij op de voet volgen. Waar we begin dit jaar nog erg sceptisch waren, worden we langzaam positiever door de verbeterde kwaliteit van de nieuwere versie.
ChatGPT kan het werk van een content creator ondersteunen maar naar onze mening nooit vervangen. Zeker ook omdat een mens authentieke content schrijft, emoties ervaart en verbanden kan leggen die een computer niet kan.
Wij zien ChatGPT dan ook als een middel dat we kunnen inzetten als inspiratiebron bij het genereren van leuke content-ideeën, het verbeteren van structuur en opbouw, maar niet als generator van de daadwerkelijke inhoud van teksten. Wanneer een chatbot informatie gaat ‘bedenken’ die onterecht als waarheid kan worden beschouwd kunnen wij als marketingbureau niet voor de kwaliteit van ons geleverde werk instaan.

De toekomst van ChatGPT voor SEO en contentcreatie
Onze voorspelling is dat Google uiteindelijk Artificial Intelligence gegenereerde data gaat herkennen en dit niet zal belonen in de SERP (search engine results page). In het kader van SEO verwachten we dat content gegenereerd door chatbots uiteindelijk zal worden gezien als ‘spammy content’ en dat het altijd belangrijk zal blijven om unieke, authentieke content (EEAT content) en helpful content te creëren die uit persoonlijke hand komt. Juist wanneer steeds meer teksten zullen worden gegenereerd door robots.
Wij blijven geloven in de waarde van de mens als creator van content en customer service, specifiek door de empathie en de menselijke emotie die dit contact en de creatie zo bijzonder maakt!
Rubberplants blogs
Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.
Blog categorieën
Recente blogs
De Europese Toegankelijkheidswet (EAA): Voldoe vóór 28 juni 2025!
Ben jij klaar voor de nieuwe toegankelijkheidsregels? Vanaf 28 juni 2025 is het zover: de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) treedt volledig in werking. Dit betekent dat...
Lees verderVolg onze fietstocht live via Polarsteps!
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelen we geld in voor de volgende...
Lees verderDe 764 van Maczek
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelden we geld in voor de volgende...
Lees verderHerstel je ranking na de March Core Update
De March 2024 Core update is bekend als een van de grootste wijzigingen in het algoritme tot nu toe. 5 maart 2024 kondigde Google de...
Lees verderRubberplants rugsponsor van de NAC Vrouwen
Met grote trots kunnen we bekendmaken dat we de nieuwe rugsponsor zijn van de NAC Vrouwen voor het seizoen 2024/2025! Dit partnerschap betekent...
Lees verderVersterk je merk met branding
Bij de term branding denkt menig mens aan een zonnig strand en kriebelend zand tussen de tenen, maar in het licht van online marketing is...
Lees verderDe online wereld verandert
...en snel ook. De afgelopen twee jaar hebben we een enorme groeispurt doorgemaakt op het gebied van Artificial Intelligence. AI wordt gezien als de ontwikkeling...
Lees verderMeegroeien?
Even sparren