Home / Nieuws / Strategy / Buyer persona's

Buyer persona’s

Jij weet als geen ander wie jouw klanten zijn. Want dat weet elk merk toch? Dat zou je verwachten, maar vaak genoeg weten we als merk eigenlijk helemaal niet wie onze buyer personas zijn. We weten ongeveer wie onze doelgroep is. Maar daar blijft het vaak bij.

Stel jezelf eens de volgende vragen: Wie is jouw kopende/betalende klant precies? Wat is zijn of haar beroep? Wat houdt hem of haar tegen om bij jou te kopen? Welke doelen heeft deze persoon voor zichzelf in de komende vijf jaar? Hele specifieke vragen die meer zeggen dan de algemene gemiddelden van jouw doelgroep. Ze gaan meer de diepte in en leveren een gedetailleerd profiel op van jouw buyer persona. Dit kan je helpen in jouw merkstrategie. We leggen hier uit waarom.

Stephanie

Stephanie

Content specialist en kletskous

Deel dit bericht

Wat is een buyer persona?

De buyer persona is een gedetailleerd profiel van jouw klant, die een gedeelte van jouw doelgroep vertegenwoordigt. Deze buyer persona is een fictief persoon waar jij zoveel mogelijk details van kent. Door deze buyer persona op te stellen kun je je beter inleven in je klant en leer je hem of haar beter kennen.

Doelgroep of buyer persona?

Een doelgroep is niet hetzelfde als een buyer persona. Vaak beschrijf je een doelgroep aan de hand van gemiddelden; bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, beroep en de algemene levensstijl. Het opstellen van jouw buyer personas gaat een stuk dieper. Je leert wat zijn of haar specifieke interesses zijn en wat eventuele motivaties of weerstanden zijn om jouw product of dienst aan te schaffen.

Het belang van het opstellen

Hoe beter je jezelf kunt inleven in je klanten, hoe beter je hen kunt helpen in het koopproces. Dit leidt uiteindelijk tot een hoger resultaat in jouw verkopen of leads. Door het opstellen van je buyer persona’s weet je namelijk:

  • Waar jouw koper zich bevindt.
  • Welke kanalen jouw koper gebruikt in zijn zoektocht naar informatie.
  • Welke informatie jouw klant nodig heeft om zijn vragen te beantwoorden.
  • Wat jouw koper motiveert om over te gaan tot aanschaf.
  • Wat redenen zijn voor jouw koper om niet tot aanschaf over te gaan.
  • Voor welk type content en boodschap jouw klant gevoelig is.

Door het opstellen van de buyer persona’s zul je in je communicatie uitingen gerichter en effectiever communiceren en jouw doelgroep ook echt bereiken. Je neemt onderbouwde beslissingen over welke content jouw doelgroep aanspreekt en bereikt. Dit scheelt tijd en geld en levert meer leads of verkopen op.

hyacint-ara-edit
Rubberplants Vlinder-Oranje-Dropshadow

Welke informatie bevat een buyer persona?

Het buyer persona is een gedetailleerd profiel met daarin een korte omschrijving van iemands functietitel, de leeftijd, demografie, geslacht en digitaal gedrag. Daarnaast bevat het profiel meer details over de klant zijn doelen, motivaties, weerstanden, iemands informatiebehoefte, favoriete merken en hoe en waar iemand koopt.

Is een buyer persona altijd vaststaand?

Een buyer persona staat niet vast. Buyer persona’s kunnen gedurende de tijd veranderen, want hoe langer je onderneemt, hoe groter jouw klantenbestand wordt. Hoe meer klanten je hebt, hoe meer informatie je over je klanten kunt verkrijgen. Je leert steeds meer specifieke eigenschappen van jouw doelgroep kennen. Daarmee kunnen ook de profielen van jouw buyer personas veranderen en verbeteren.

 

SEO communicatie en buyer personas

Het aankopen van goederen en diensten verloopt steeds meer digitaal. Daarmee is het zichtbaar en vindbaar zijn in de online wereld voor merken belangrijker dan ooit. Zowel in de B2C als in de B2B markt is het van belang om de content zo op te stellen dat er aan de informatiebehoefte van jouw buyer persona’s voldaan wordt.

Door inzicht in je buyer personas kun je gericht inspelen op die informatiebehoefte en daardoor vragen en twijfels wegnemen. Je leert waar ze zoeken, wat ze zoeken en hoe ze zoeken. Dit is zeer waardevolle informatie voor jouw contentstrategie en de bijbehorende website optimalisatie (SEO). Je kunt de online content beter optimaliseren voor jouw buyer personas waardoor deze content door hen makkelijker gevonden zal worden. Door het aanbieden van relevante content aan je klanten zullen ze meer pagina’s op jouw website bezoeken en ook langer op deze pagina’s blijven. Hierdoor stijgt de relevantie van jouw content in de zoekresultaten en dit kan meer verkopen en leads opleveren.

jungle-bridge-rubber
rubber-bg-crea-color-edit

Een buyer persona in een visual

Door middel van een uitgebreid onderzoek duiken we bij Rubberplants in jouw gewenste klant. Aan de hand van diepgaande vragen bundelen we de karakteristieke eigenschappen van jouw klanten. We creëren een pakkende visual van jouw buyer personas. Dit geeft je een tastbaar voorbeeld wat richting geeft in je communicatie naar jouw ideale klant.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opbouwen van jouw verschillende buyer persona’s?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Rubberplants | Digital Agency Jungle

Rubberplants blogs

Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.

Recente blogs

Meegroeien?
Even sparren