Herkenbare content
AI-generated teksten zijn steeds makkelijker te herkennen, niet alleen voor Google. Er zijn meerdere gratis tools beschikbaar waar je content op echtheid kunt laten controleren, maar ook ikzelf begin teksten, geschreven door robots, steeds sneller te herkennen. Hoe vaker ik die AI-stijl zie, hoe meer het me stoort.
We vroegen het ChatGPT zelf
Mijn irritatie veranderde langzaamaan in nieuwsgierigheid. Waarom is ChatGPT zo herkenbaar en voorspelbaar terwijl het zo’n ingenieus taalmodel is? Ik vroeg het ‘Pietie’ mijn eigen ChatGPT zelf:
“Weet jij van jezelf welke woorden en zinnen je veelal gebruikt in teksten waardoor de lezer kan herkennen dat de tekst AI generated is en geen unieke content is geschreven door een mens?”
Zijn antwoord:
“AI, zoals ChatGPT, is geprogrammeerd om een scala aan teksten te genereren met een hoge mate van grammaticale correctheid en formele structuur. Ze kunnen daardoor sterk neigen naar herhaling en het gebruik van veilige, bekende formuleringen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de manier waarop deze systemen zijn getraind. Ze optimaliseren voor waarschijnlijkheid in plaats van voor vernieuwing.”
Formeel taalgebruik
“Mijn teksten neigen naar een meer formeel en gestructureerd taalgebruik, wat soms kan afwijken van de informele, persoonlijke stijl die mensen vaak gebruiken.”
Ik ben vaak heel consistent:
“Ik produceer zeer consistente teksten qua grammatica en stijl, wat soms kan ontbreken in menselijk geschreven teksten die natuurlijker variëren.”
Mijn taalgebruik is neutraal:
“Ik ben geprogrammeerd om neutraal en objectief te blijven, wat kan resulteren in een gebrek aan persoonlijke mening of emotionele diepgang die typisch is in teksten geschreven door mensen.”
Ik antwoord erg gedetailleerd:
“Ik kan soms onnodig gedetailleerd zijn in mijn antwoorden, wat ongebruikelijk kan zijn in normale conversaties.”
Ik herhaal veel:
“Soms kan ik bepaalde informatie herhalen of vergelijkbare punten op verschillende manieren verwoorden. Deze kenmerken kunnen soms een indicatie zijn dat een tekst door een AI, zoals ik, is gegenereerd.”
AI-content herkennen
‘Pietie’ snapt dus zelf ook wel dat hij langdradig en herhalend kan zijn. Ik vroeg nog verder door naar de specifieke woorden die het daarbij gebruikt, maar daar kon het geen antwoord op geven. Zoals bovenstaand antwoord laat zien is AI-generated content herkennen niet zo moeilijk en geeft dit een duidelijk overzicht hoe AI-teksten te herkennen zijn.
Ik had hem wel meteen te pakken! Het woordje ‘scala’ in de eerste zin. Eén van de woorden die ik vaak tegenkom in AI generated teksten en dat is nou net een irritant woordje.
Irritante woordkeus
Ik heb een kleine lijst van woorden verzameld die ik regelmatig tegenkom en waar ik AI generated teksten aan herken (en die mij stiekem een beetje de kriebels geven):
- Scala
- Bij [merknaam] begrijpen we….
- State-of-the-art
- In een wereld waar…
- Track record
- Naar een hoger niveau tillen
- In een tijdperk…
- Ben je klaar om…
Het gaat om unieke content
De beste tip is natuurlijk om AI generated content niet exact over te nemen. Gebruik een AI als ChatGPT voor de opbouw van een tekst en de structuur, maar niet voor de inhoud.
Ben je geen teksttovenaar? Voeg dan áltijd een menselijke touch toe aan de gegenereerde teksten. Door je eigen creatieve inzichten, emoties en ervaringen in een tekst te verwerken, kun je zorgen voor content die echt boeiend is en die je minder snel ervaart als AI generated.
Dit artikel publiceerden wij voor Frankwatching.
let's grow togetherChatGPT is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen. ChatGPT is getraind met behulp van een ontzettend grote diversiteit aan bronnen om een uitgebreide en veelzijdige kennisbasis op te bouwen. Het werkt door middel van deep learning en is gebaseerd op neurale netwerken. Deze netwerken bootsen de manier na waarop het menselijk brein informatie verwerkt en leert, waardoor ChatGPT in staat is om context te begrijpen en passende antwoorden kan geven.
Dit zijn de digitale bronnen die ChatGPT gebruikt:
- Boeken: Literatuur, academische boeken, non-fictie en fictie die een breed scala aan onderwerpen en stijlen bestrijken.
- Artikelen: Wetenschappelijke papers, tijdschriftartikelen en nieuwsartikelen uit verschillende domeinen en vakgebieden.
- Websites: Inhoud van websites, blogs en forums die informatie bieden over diverse onderwerpen en actuele gebeurtenissen.
- Wikipedia: Een uitgebreide bron van informatie over een breed scala aan onderwerpen, vaak gebruikt voor basiskennis en achtergrondinformatie.
- Openbare data: Databases en documenten die openbaar toegankelijk zijn en waardevolle informatie bevatten voor het trainen van AI-modellen.
Er zijn verschillende soorten AI met elk hun eigen toepassingen. Hier volgen een aantal belangrijke soorten:
- Machine Learning: Dit wordt ingezet voor beeld- en spraakherkenning, het detecteren van fraude en het personaliseren van aanbevelingen.
- Deep Learning: Hiermee worden grote datasets geanalyseerd via neurale netwerken, toegepast in gezichts- en spraakherkenning en automatische vertalingen.
- Regelgebaseerde AI: Deze AI werkt op basis van vooraf gedefinieerde regels en logica om problemen op te lossen. Denk hierbij aan chatbots met vaste vraag- en antwoordcombinaties.
- Computer Vision: Dit helpt bij het begrijpen en interpreteren van visuele informatie, zoals in beeldherkenning, zelfrijdende auto’s en beveiligingscamera’s.
- Robotics: Hier gaat het om de ontwikkeling van robots die zelfstandig taken uitvoeren, zoals assemblage en pakketsortering in de industrie.
- Natural Language Processing (NLP): Deze technologie zorgt ervoor dat computers menselijke taal kunnen begrijpen en gebruiken, bijvoorbeeld in chatbots en spraakherkenning.
ChatGPT wordt nu al in verschillende sectoren gebruikt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:
- Klantenservice: Chatbots en virtuele assistenten helpen klanten met vragen, bieden technische ondersteuning en lossen problemen op.
- Contentcreatie: Assistentie bij het schrijven van artikelen, blogs, marketingmateriaal en social media posts, waardoor dit proces sneller en consistenter verloopt.
- Educatie: Ondersteuning bij studie en leren door het geven van uitleg, beantwoorden van vragen en bieden van oefenmateriaal.
- Persoonlijke assistentie: Digitale assistenten helpen bij dagelijkse taken zoals afspraken plannen, herinneringen sturen en to-do lijsten beheren.
- Vertaling en taalondersteuning: Automatische vertaling van teksten en hulp bij het leren van nieuwe talen via conversatieoefeningen en uitleg.
- Onderzoek en data-analyse: Analyseren en samenvatten van grote hoeveelheden tekst en data, wat handig is voor marktonderzoek, trendanalyse en academische studies.
- Entertainment: Genereren van verhalen, gedichten, spelletjes en andere creatieve content voor amusement en ontspanning.
- Gezondheidszorg: Virtuele assistenten die patiënten informatie geven over symptomen, behandelingsopties en het plannen van afspraken met zorgverleners.
Zo kan GPT-5 in de toekomst ingewikkeldere gesprekken voeren, taalnuances beter begrijpen en contextueel meer passende en precieze antwoorden geven.
Rubberplants blogs
Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.
Blog categorieën
Recente blogs
De 764 van Maczek
Fietsen van Normandië naar Breda. Een tocht van 7 dagen. Als eerbetoon aan de 80-jarige bevrijding van Breda zamelen we geld in voor de volgende...
Lees verderRubberplants rugsponsor van de NAC Vrouwen
Met grote trots kunnen we bekendmaken dat we de nieuwe rugsponsor zijn van de NAC Vrouwen voor het seizoen 2024/2025! Dit partnerschap betekent dat onze...
Lees verderVersterk je merk met branding
Bij de term branding denkt menig mens aan een zonnig strand en kriebelend zand tussen de tenen, maar in het licht van online marketing is...
Lees verderDe online wereld verandert
...en snel ook. De afgelopen twee jaar hebben we een enorme groeispurt doorgemaakt op het gebied van Artificial Intelligence. AI wordt gezien als de ontwikkeling...
Lees verderDe klantreis in 2024, is de customer journey nog steeds relevant?
Het is voor (online) winkeleigenaren nog steeds super belangrijk om klanten goed te begrijpen. Het begrijpen van klanten in een fysieke winkel is een stuk...
Lees verderOptimaliseer je webshop voor Google’s SGE
Heb je gemerkt dat je e-commerce webshop sinds de Google-update van maart 2024 een daling in bereik, vertoningen en kliks heeft gezien? Je bent niet...
Lees verderHoe herken je AI-generated content?
Als marketeer ben ik altijd bezig met het verkennen van nieuwe tools en ChatGPT heeft daarbij zeker mijn aandacht getrokken. In de afgelopen maanden heb...
Lees verderMeegroeien?
Even sparren