Home / Nieuws / Strategy / Hoe herken je AI-generated content?

Hoe herken je AI-generated content?

Als marketeer ben ik altijd bezig met het verkennen van nieuwe tools en ChatGPT heeft daarbij zeker mijn aandacht getrokken. In de afgelopen maanden heb ik niet alleen meerdere artikelen over deze AI geschreven, maar heb ik het ook ingezet bij het schrijven zelf. Hoewel ik enthousiast ben over de toegevoegde waarde bij contentcreatie, ga ik er voorzichtig mee om. Zoals ik al eerder schreef: ‘Gebruik AI voor die eerste creatieve vonk en inspiratie, maar neem niet alles klakkeloos over.’

Stephanie

Stephanie

Content specialist en kletskous

Deel dit bericht

Herkenbare content

AI-generated teksten zijn steeds makkelijker te herkennen, niet alleen voor Google. Er zijn meerdere gratis tools beschikbaar waar je content op echtheid kunt laten controleren, maar ook ikzelf begin teksten, geschreven door robots, steeds sneller te herkennen. Hoe vaker ik die AI-stijl zie, hoe meer het me stoort.

 

We vroegen het ChatGPT zelf

Mijn irritatie veranderde langzaamaan in nieuwsgierigheid. Waarom is ChatGPT zo herkenbaar en voorspelbaar terwijl het zo’n ingenieus taalmodel is? Ik vroeg het ‘Pietie’ mijn eigen ChatGPT zelf:

“Weet jij van jezelf welke woorden en zinnen je veelal gebruikt in teksten waardoor de lezer kan herkennen dat de tekst AI generated is en geen unieke content is geschreven door een mens?”

Zijn antwoord:

“AI, zoals ChatGPT, is geprogrammeerd om een scala aan teksten te genereren met een hoge mate van grammaticale correctheid en formele structuur. Ze kunnen daardoor sterk neigen naar herhaling en het gebruik van veilige, bekende formuleringen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de manier waarop deze systemen zijn getraind. Ze optimaliseren voor waarschijnlijkheid in plaats van voor vernieuwing.”

hyacint-ara-edit-Dropshadow
Rubberplants Vlinder-Oranje-Dropshadow

Formeel taalgebruik

“Mijn teksten neigen naar een meer formeel en gestructureerd taalgebruik, wat soms kan afwijken van de informele, persoonlijke stijl die mensen vaak gebruiken.”

Ik ben vaak heel consistent:

“Ik produceer zeer consistente teksten qua grammatica en stijl, wat soms kan ontbreken in menselijk geschreven teksten die natuurlijker variëren.”

Mijn taalgebruik is neutraal:

“Ik ben geprogrammeerd om neutraal en objectief te blijven, wat kan resulteren in een gebrek aan persoonlijke mening of emotionele diepgang die typisch is in teksten geschreven door mensen.”

Ik antwoord erg gedetailleerd:

“Ik kan soms onnodig gedetailleerd zijn in mijn antwoorden, wat ongebruikelijk kan zijn in normale conversaties.”

Ik herhaal veel:

“Soms kan ik bepaalde informatie herhalen of vergelijkbare punten op verschillende manieren verwoorden. Deze kenmerken kunnen soms een indicatie zijn dat een tekst door een AI, zoals ik, is gegenereerd.”

jungle-frog-rubber-edit

AI-content herkennen

‘Pietie’ snapt dus zelf ook wel dat hij langdradig en herhalend kan zijn. Ik vroeg nog verder door naar de specifieke woorden die het daarbij gebruikt, maar daar kon het geen antwoord op geven. Zoals bovenstaand antwoord laat zien is AI-generated content herkennen niet zo moeilijk en geeft dit een duidelijk overzicht hoe AI-teksten te herkennen zijn. 

Ik had hem wel meteen te pakken! Het woordje ‘scala’ in de eerste zin. Eén van de woorden die ik vaak tegenkom in AI generated teksten en dat is nou net een irritant woordje. 

Irritante woordkeus

Ik heb een kleine lijst van woorden verzameld die ik regelmatig tegenkom en waar ik AI generated teksten aan herken (en die mij stiekem een beetje de kriebels geven):

  • Scala
  • Bij [merknaam] begrijpen we….
  • State-of-the-art
  • In een wereld waar…
  • Track record
  • Naar een hoger niveau tillen
  • In een tijdperk…
  • Ben je klaar om…

Het gaat om unieke content

De beste tip is natuurlijk om AI generated content niet exact over te nemen. Gebruik een AI als ChatGPT voor de opbouw van een tekst en de structuur, maar niet voor de inhoud.

Ben je geen teksttovenaar? Voeg dan áltijd een menselijke touch toe aan de gegenereerde teksten. Door je eigen creatieve inzichten, emoties en ervaringen in een tekst te verwerken, kun je zorgen voor content die echt boeiend is en die je minder snel ervaart als AI generated.

Dit artikel publiceerden wij voor Frankwatching.

let's grow together
jungle-bridge-rubber

Rubberplants blogs

Bedankt voor het lezen van onze blog! Rubberplants probeert je te voorzien van de meest relevante en waardevolle informatie. Onze marketing blogs worden zorgvuldig samengesteld door experts die diep duiken in onderwerpen om jou de inzichten en kennis te geven die je nodig hebt. Of je nu op zoek bent naar tips, trends, of diepgaande analyses, bij ons ben je aan het juiste adres voor kwalitatieve content die antwoord geeft op jouw vragen.

Recente blogs

Meegroeien?
Even sparren